Ventileren is goedkoper dan u denkt

Thermostaat laag, ramen gesloten, ventilatieroosters dicht. Wel zo prettig met die hoge energierekening, toch? U denkt misschien dat het zonde van het geld is, om frisse, koude lucht naar binnen te laten in een verwarmd huis. Maar dat is niet zo, want het scheelt niet veel geld. En door alles dicht te houden wordt het huis vochtig, met schimmel tot gevolg. Met een potdicht huis bespaart u kortom alleen op uw gezondheid.  

Vochtige lucht, ongezonde lucht 

Wist u dat het langer duurt om vochtige lucht te verwarmen, dan koude lucht die van buiten komt? Vochtige lucht is ongezond en voelt bovendien kouder aan. Het loont dus om iedere dag minimaal een kwartier tot een half uur een raam of deur open te zetten. Door goed te luchten verlaat vocht het huis. Laat u daarnaast de ventilatieroosters altijd open staan, dan bent u verzekerd van genoeg frisse lucht in huis. En die warmt vanzelf op. Zorg er wel voor dat het binnen niet kouder wordt dan 15 graden, dan houdt u vocht en schimmels buiten de deur. 

Ongezonde schimmels 

Vochtige lucht; schimmels zijn er dol op. In ruimtes waar niet genoeg gelucht en geventileerd wordt, ontstaat zwarte schimmel op muren en plafonds. En die zijn slecht voor uw gezondheid. Op het moment dat u ze kunt zien, zijn ze al met heel veel. De sporen van die schimmels komen vervolgens in de lucht. Dat kan zorgen voor geïrriteerde slijmvliezen of rode, jeukende ogen. Maar ook voor heftigere klachten zoals astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties. Zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. 

Het nut van luchten en ventileren 

Door luchten en ventileren komt er koude lucht van buiten naar binnen. Het zorgt ervoor dat er frisse zuurstof in huis komt en dat vochtige lucht kan ontsnappen. Na het douchen of koken bijvoorbeeld. Maar ook door gewoon te ademen wordt de luchtvochtigheid in huis hoger. Daarom is ventilatie belangrijk, zeker als ook de verwarming niet hoog staat. Het kost u niets extra’s en levert een gezond binnenklimaat  

Bron: tekst en foto afkomstig uit de Ymere nieuwsbrief van november 2022