Tijdelijke huurkorting voor huurders van Ymere in de vrije sector

Het is sinds 2021 mogelijk om als huurder in de vrije sector tijdelijke huurkorting of huurbevriezing te krijgen, wanneer uw inkomen tijdelijk is gedaald (bijvoorbeeld omdat u tijdelijk geen werk heeft) en u de huur niet meer (goed) kunt betalen. Of u in aanmerking komt voor een van deze regelingen is afhankelijk van uw huurprijs en hoe ver uw inkomen gedaald is.

Hoeveel mag ik maximaal verdienen?

Uw inkomen is tijdelijk gedaald, hoeveel mag u dan maximaal verdienen om in aanmerking voor een van de twee regelingen te komen?

  • U woont alleen en heeft een jaarinkomen in 2023 niet hoger dan € 40.765
  • U woont met twee of meerdere personen en heeft een gezamenlijk jaarinkomen in 2023 niet hoger dan € 45.014

Bij welke huur krijg ik eventueel huurkorting?

Als uw inkomen tot het bovenstaande inkomen gedaald is, kunt u huurkorting aanvragen. U kunt alleen huurkorting krijgen wanneer u een huur (zonder servicekosten) heeft van minimaal € 808,06 en maximaal € 1.131

Hoe lang kan ik huurkorting krijgen?

De huurkorting is tijdelijk omdat er vanuit wordt gegaan dat uw inkomensdaling tijdelijk is. De huurkorting wordt per half jaar bepaald. Elk half jaar wordt dan gekeken of u nog steeds een lager inkomen heeft. De regeling kan maximaal 3 jaar duren.

Wat als mijn huur hoger is dan € 1.131?

Is uw huur hoger dan € 1.131 dan kunt u geen huurkorting krijgen maar mogelijk wel huurbevriezing, de huurverhoging van dit jaar wordt dan teruggedraaid. U betaalt dan weer de huur van het afgelopen jaar. Deze huurbevriezing is eenmalig, u kunt hier volgend jaar niet nogmaals aanspraak op maken als uw inkomen nog steeds laag is.

Is uw lage inkomen structureel geworden?

Is de daling in uw inkomen blijvend geworden doordat u bijvoorbeeld met pensioen bent gegaan en kunt u uw huur niet meer betalen? Dat is een vervelende situatie. Neem ook in dit geval contact op met Ymere, zij kunnen u helpen om de mogelijkheden voor u op een rijtje te zetten.

Het aanvragen van huurkorting of huurbevriezing doet u via de website van Ymere: https://www.ymere.nl/ik-huur/huur-betalen/huurverhoging/huurverhoging-vrijesectorhuur-bedrijfsruimte-en-parkeerplaatsen/tijdelijke-huurkorting-of-huurbevriezing/