Stop de maximale huurverhoging!

Den Haag en corporaties zetten huurders in hun hemd

De overheid heeft jarenlang voor huurders en woningzoekenden falend beleid gevoerd, terwijl bedrijven en banken financieel werden gesteund namen woningnood en armoede toe. Nu dwingt de overheid woningcorporaties tot nieuwbouw en verduurzaming, wat ook op het bordje van de huurder terecht komt. Huurders die als melkkoe worden gezien en de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Huurders verdienen nu steun van onze overheid!

Ook woningcorporaties verhogen de druk en maken gebruik van de maximale ruimte die de overheid geeft met een huurverhoging van 5,3%. Huurtoeslag dient als extra financiƫle armslag voor de huurder, wooncorporaties zien het als extra ruimte om deze huurders de maximale huurverhoging te geven. Ondanks de Overlegwet worden huurdersorganisaties buiten spel gezet. Woningcorporaties onderhandelen niet over de 5,3%.

Het laatste beetje lucht wordt eruit gezogen. Door verdwijnen van de energietoeslag, aanpassing van zorg- en huurtoeslag en de steeds hogere prijzen voor levensonderhoud staat de leefbaarheid van de sociale huurder en lage middeninkomens van de vrije sector onder grote druk. De mensen met alleen AOW of met slechts een klein aanvullend pensioen gaan er meer dan 70 Euro per maand op achteruit! De kans op financiĆ«le problemen is groot en armoede begint bijna een begrip te worden! 

Huurders maken zich grote zorgen en manen tot actie. In de sociale huursector doen mensen steeds vaker een beroep op de Voedselbank, kinderen kunnen niet naar een sportclub en vakanties zijn meer een uitzondering geworden. Lage Middeninkomens zien hetzelfde gebeuren en ook zij bijten steeds vaker op een houtje om rond te komen.

Betrokken huurdersorganisaties willen via deze advertentie de aandacht van politiek Den Haag, media, woningcorporaties en alle particuliere verhuurders voor de zware positie waarin huurders zich bevinden. Wij willen nakoming van de Overlegwet en als gelijkwaardige gesprekspartner worden behandeld. Woningcorporaties keer terug naar uw taak om betaalbare huisvesting te bieden! 

Daarom roepen wij overheid en alle verhuurders op:

Verlaging maximale huurverhoging van 5,3% naar inflatie van 3,2%*

*Bron CBS: CPI 31 januari 2024

Advertentie Algemeen Dagblad d.d. 23-02-2024