Gebied 7

Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Sinds januari 2019 behoort Haarlemmerliede en Spaarnwoude bij de gemeente Haarlemmermeer. De twee gemeenten zijn al lange tijd natuurlijk verbonden. Ze hebben een vergelijkbare geschiedenis: beide zijn ontstaan uit de strijd tegen het water en beide vormen een groene buffer tussen de oude Hollandse steden Amsterdam, Haarlem en Leiden. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude werd daarom ook wel buffergemeente genoemd.
Beide gemeenten hadden voor een deel een open, agrarisch landschap met verschillende kernen. De aanleg van het recreatiegebied Spaarnwoude had de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude van een vooral agrarische gemeenschap veranderd in een plek waar veel toeristen komen.
Door de samenvoeging bestaat de gemeente Haarlemmermeer uit zo’n 150.000 inwoners, verspreid over 31 kernen, waarvan Halfweg, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Penningsveer en Spaarndam-Oost in de voormalige buffergemeente liggen.
Het Servicentrum-Noord van de gemeente Haarlemmermeer is gevestigd in het karakteristieke oude Raadhuis in Halfweg. Halfweg beschikt over meerdere monumentale gebouwen, waaronder het Stoomgemaal en de voormalige suikerfabriek.
De oudste spoorlijn van Nederland, Amsterdam – Haarlem, geopend op 20 september 1839 loopt over het grondgebied van de Haarlemmermeer langs de N200.

 

Bij de VHH aangesloten bewonerscommissies:

Ymere

  • Houtrijk 1
  • Houtrijk en Polanen
  • De Stuiver