Zuiderhoeven-West – informatie (sociale) huurwoningen

Op 19 januari heeft de gemeente Haarlemmermeer gepubliceerd over de duurzame, door Common Affairs ontworpen, gasloze, Nul-op-de-Meter huurwoningen in het plan Zuiderhoeven-West (tegenover het Haarlemmermeer Lyceum aan de Molenaarslaan) die door Think Wonen gerealiseerd worden.

https://haarlemmermeergemeente.nl/hoofddorp-zuid/nieuws/zuiderhoeven-wonen-het-huis-van-de-toekomst

Naar aanleiding van dit artikel hebben we vele vragen gehad over deze huurwoningen. We vinden het hartstikke leuk om zoveel enthousiaste reacties te krijgen. De belangrijkste vragen die we gekregen hebben, beantwoorden we hieronder.

1. Hoeveel huurwoningen worden er gerealiseerd?

In totaal worden er in Zuiderhoeven-West 37 huurwoningen gebouwd. Daarvan 22 Eengezinswoningen en 15 appartementen.

2. (Hoe) kom ik in aanmerking voor een woning?

De gemeente Haarlemmermeer heeft als randvoorwaarde gesteld bij het totale plan Zuiderhoeven dat 30% van de woningen sociale huurwoningen zijn. Dat zijn 21 eengezinswoningen en 10 appartementen. Voor de sociale huurwoningen gelden onderstaande toewijzingscriteria die in overleg met de gemeente zijn vastgesteld. Hiervan zal niet afgeweken worden.

  • U woont op dit moment in een sociale huurwoning in de gemeente Haarlemmermeer,
  • U heeft een minimale inschrijfduur bij Woningnet van meer dan 10 jaar,
  • Uw gezinsinkomen (normbedragen 2017) bedraag per jaar tussen de 30.000,- en 43.600,- voor een gezin, of tussen 22.200,- en 43.600,- indien u alleenstaand bent,
  • Voor de 21 eengezinswoningen geldt dat deze bestemd zijn voor gezinnen met tussen de 2 en 4 kinderen.

Voor de overige 6 huurwoningen (vrije sector) gelden deze criteria niet en bepaalt de verhuurder de toewijzing. Hiervoor zullen binnenkort de criteria bekend worden gemaakt. Belangrijkste hierin zal een inkomenseis zijn.

3. Kan ik een woning huren bij Think Wonen? Kan ik me al inschrijven?

Nee, de woningen worden door Think Wonen gebouwd voor haar opdrachtgever Crebris Vastgoedontwikkeling.

Crebris Vastgoedontwikkeling zal te zijner tijd meer informatie geven over wanneer en hoe u uw gegevens kunt achterlaten om in aanmerking te komen.

Iedereen die de afgelopen periode via Think Wonen en/of Crebris Vastgoedontwikkeling contact op heeft genomen en een emailadres heeft achtergelaten zal hierover per email geïnformeerd worden.

U kunt zich op dit moment nog niet inschrijven.

4. Wanneer zijn de woningen klaar?

Think Wonen begint binnenkort aan de voorbereidende werkzaamheden op de bouwplaats. Denk aan het slaan van de funderingspalen en het aanbrengen van de nutsvoorzieningen. De productie van de woningen in onze fabriek in Drunen zal daarna starten. De plaatsing van de woningen start vanaf eind 2de kwartaal. De verwachte oplevering van de woningen zal gespreid plaatsvinden in de tweede helft van 2018. Omdat ook het omliggende terrein afgemaakt moet worden, kan niet exact aangegeven worden wanneer de eengezinswoningen beschikbaar zijn voor de verhuur. De appartementen worden in één keer opgeleverd -onder voorbehoud- eind 2018.

5. Wat is de aanvangshuur?

De sociale huurwoningen en appartementen worden voor de duur van maximaal 15 jaar sociaal verhuurd. Gedurende deze periode mag de kale huur niet meer bedragen dan 710,68 per maand (norm 2018). Daarnaast betaalt u 166,- per maand Energieprestatievergoeding voor de woningen en 105,- per maande voor de appartementen. Daarmee zijn in een gemiddeld jaar alle energiekosten voor verwarmen, koelen, warm water en alle stroomverbruik voor uw apparaten afgedekt (indien u binnen het normverbruik blijft). U heeft dan geen energierekening meer te betalen, behalve eventueel vastrecht. Gedetailleerde uitleg over deze wetgeving volgt later.

Voor de woningen in de vrije sector is de verhuurder vrij deze vast te stellen. Deze moet nog exact bepaald worden, maar denkt u aan een huur in de een range van 975-1.500 per maand, afhankelijk van de grootte van de woning/appartement. Bij Nul-op-de-Meter komt er en bedrag bij voor de Energieprestatievergoeding (zie boven).

6. Kan ik meer informatie ontvangen over de woningen? Zijn er tekeningen/plattegronden?

Op dit moment is het te vroeg om deze informatie vrij te geven. Zodra de daadwerkelijke aanmeldingsprocedure start zal deze informatie beschikbaar komen. Maar om toch een (flink) tipje van de sluier op te lichten:

  • Alle woningen en bijna alle appartementen zijn Nul-op-de-Meter uitgevoerd. Dat betekent dat alle energie die benodigd is voor verwarming, warm water en alle elektriciteit voor het gebruik voor koken, wassen, verlichting, tv kijken etc., bij een gemiddeld verbruik en bij gemiddelde klimaatomstandigheden, door de woningen zelf geleverd wordt. Dat kan omdat er heel veel zonnepanelen geplaatst zijn op de daken èn doordat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn en voorzien zijn van slimme, energiezuinige installaties.
  • De 22 eengezinswoningen zijn allemaal 2 laags woningen met een kap. De woningen zijn allemaal even groot en meten ca. 120m2 gebruiksoppervlakte. De woningen zijn 4,8m breed en 9,5m diep. De ruime hal van 3,5m2 geeft toegang tot de woonkamer/keukens van ca. 40m2. Op de eerste verdieping zijn 3 slaapkamers van resp. 14, 11 en bijna 7m2. Daarnaast is er een badkamer met douche en 2de toilet. Deze zijn ruim 4,5m2 groot. De zolderverdieping meet ca. 30m2 (gemeten vanaf 1,50m hoogte). Het terras in de achtertuin is bereikbaar via een schuifdeur aan de achterzijde van de woning. In de tuin staat een fietsenberging. Voor iedere woning is één parkeerplaats gereserveerd.
  • De 15 appartementen zijn verdeeld over de eerste tot en met de vierde verdieping. Op de begane grond is de entree, zijn de bergingen en is de toegang tot de lift. Er zijn 7 parkeerplaatsen in de parkeergarage. De andere parkeerplaatsen zijn op het buitenterrein. 12 appartementen zijn even groot. Deze zijn 76m2 groot. Vanuit de hal met inpandige berging en toilet komt u in de woonkamer/keuken van 31-33m2. De appartementen hebben allen twee slaapkamers van resp. 15 en 10m2. De badkamer is voorzien van douche en wastafel. Op de vierde verdieping zijn één appartement van 90m2 en twee appartementen van 110m2. Het appartement van 90m2 heeft een woonkamer/keuken van 45m2 en twee slaapkamers van 15 en 10 m2. De grootste appartementen hebben een woonkamer/keuken van 56m2 en drie slaapkamers van resp. 16 en tweemaal 10 m2.