Prestatieafspraken 2018 Ymere, Haarlemmermeer en huurders

woensdag 13 december 2017

“Minder lang wachten en betaalbaar wonen’

HOOFDDORP – Fijn en comfortabel wonen, minder lang wachten op een sociale huurwoning en betaalbare huren. Dat staat voorop in de Prestatieafspraken 2018 die woningcorporatie Ymere, de Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) en de gemeente Haarlemmermeer hebben gemaakt.
Nieuwbouw, groot onderhoud. Woningcorporatie Ymere is in Haarlemmermeer ook in 2018 hard bezig om te zorgen dat huurders minder lang hoeven te wachten op een betaalbare sociale huurwoning door nieuwe woningen bij te bouwen. Daarnaast worden veel bestaande woningen opgeknapt. Dat is niet alleen goed voor het wooncomfort, maar ook duurzaam.

Nieuwbouw

Volgend jaar levert Ymere in Nieuw-Vennep weer nieuwe sociale huurwoningen op: 62 in de nieuwe wijk Nieuwe Kom in hartje centrum. Komend jaar start de corporatie bovendien met de bouw van een groot aantal andere sociale huurwoningen in Tudorpark (28) en tijdelijke huurwoningen aan de Kaj Munkweg (40) en de Hoofdweg (20) in Hoofddorp.

Minder bureaucratie

Wonen in de polder is fijn, weet Ymere-regiomanager Remco Pols. Maar het geduld van huurders die een betaalbare sociale huurwoning zoeken in Haarlemmermeer wordt nu helaas te lang op de proef gesteld. De wachttijd kan oplopen tot ruim 8 jaar. Dat vinden niet alleen huurders, maar ook Ymere en de gemeente ongewenst. Pols: “We werken er hard aan om daar wat aan te doen. We hebben met de gemeente afgesproken dat we gaan bekijken hoe de samenwerking nog beter kan: minder bureaucratie, minder kosten.”

Wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen) is blij met de Prestatieafspraken 2018. ‘’Wat me vooral aanspreekt, is dat we toegroeien naar een situatie waarin het aantal sociale huurwoningen niet meer slinkt. Sterker nog, we hebben zicht op een groei van de voorraad en dat is hard nodig gezien de grote behoefte hieraan.”

Minder verkoop sociale huurwoningen

De corporatie verkoopt ook komend jaar beduidend minder woningen dan de afgelopen jaren: maximaal 70 in 2018. Ymere verkoopt sowieso bij hoge uitzondering in de kleine kernen, Abbenes, Zwaanshoek, Beinsdorp, Burgerveen, Weteringbrug en Buitenkaag. In andere kernen buiten Hoofddorp en Nieuw-Vennep zal ook met terughoudendheid verkocht worden. Ook worden er minder sociale huurwoningen omgezet naar een vrije sector huurwoning. Hierdoor blijven er meer betaalbare huurwoningen beschikbaar.

Betaalbaar wonen

Met inkomensafhankelijke huurverhogingen, luidt een andere afspraak, blijven de woningen van Ymere betaalbaar voor de huurders met een smalle beurs. Ook krijgen gezinnen die langer dan twee jaar in de bijstand zitten een huurverlaging. Daardoor wordt wonen voor hen goedkoper.
Ook hebben de drie partijen afspraken gemaakt over de kwaliteit van de sociale huurwoningen. Zo worden naar verwachting in 2018 20 oude sociale huurwoningen aan de Groeneweg – Woudweg in Vijfhuizen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen circa 37 nieuwe sociale huurappartementen. Aan de J.C. Beetslaan in Hoofddorp sloopt Ymere 18 sociale huurwoningen en realiseert circa 30 appartementen voor huurders met een bescheiden inkomen.

Huurders blij

De VHH is blij dat er veel aandacht is voor wonen, betaalbaarheid en beschikbaarheid. “Haarlemmermeer is en blijft een populaire plek om te wonen. Door spoedzoekers, urgenten en statushouders wordt de wachtduur voor gewone woningzoekenden nog langer”, aldus voorzitter Okkie van der Vliet van huurdersvereniging VHH. “Minimaal de helft van alle vrijgekomen huurwoningen in 2018 komt beschikbaar voor reguliere woningzoekenden. Dat zijn gewone mensen die al lang op de wachtlijst staan. We zijn blij dat het nu goed geregeld is.”

Voor meer informatie over gemeente Haarlemmermeer: contactpersoon is Wim Koevoet, bestuursvoorlichter. Telefoonnummer: 06 20 95 92 58. Mailadres: wim.koevoet@haarlemmermeer.nl

Voor meer informatie over Ymere: contactpersoon Ymere is Coen Springelkamp, woordvoerder. Telefoonnummer: 020 555 1277 | 06 270 442 10. Mailadres: c.springelkamp@ymere.nl

Voor meer informatie over VHH: contactpersoon VHH is Agnes Alkemade, secretaris. Telefoonnummer: 06 15 01 13 32. Mailadres: agnes-cees@quicknet.nl

Bron Ymere